Met welke psychische klachten ga je naar een psycholoog?

Het is best lastig om ‘psychische klachten’ precies te omschrijven. Laten we beginnen bij klachten die je waarschijnlijk wel herkent als echt psychische klachten. Het zijn klachten die gaan over jouw gevoel en jouw gedrag, zoals verdriet, pijn, burnout, traumatische klachten, somberheid en depressie.

Maar je kunt ook met algemenere klachten en vragen zitten. Over het leven, de liefde, je werk, verlies. Je kunt het gevoel hebben vast te zitten, je kunt vragen hebben over of je wel het leven leidt dat je wilt leiden, of merken dat je moeite hebt een nieuwe fase in je leven in te gaan. Vragen en klachten die bij het leven horen, maar waar je nu zelf even geen uitweg in ziet. Ook met dat soort kwesties kun je bij een psycholoog terecht.

Ook veel fysieke klachten kunnen met jouw innerlijk te maken hebben. Denk aan hoofdpijn, slecht kunnen slapen, gewichtsveranderingen en darmklachten.

Het belangrijkste van deze opsomming is dat je niet altijd zélf hoeft te weten wat er is. Het is ons werk om je te helpen bij het inzicht krijgen in je eigen klachten en vragen, hoe we dat in de psychologie herkennen en wat je er allemaal aan kunt doen.

Het advies dat we dan ook altijd geven is: stel je vraag of bespreek je klacht. Voel je niet bezwaard om contact met ons op te nemen, niets is raar, vaag of iets om je voor te schamen.

Op welk moment ga je naar een psycholoog?

Het liefst zo snel mogelijk. Net als bij lichamelijke klachten kan het behandelen lastiger worden naarmate je langer wacht. Je bent al op zoek naar informatie over een psycholoog of jouw klacht. Je neemt je klachten en vragen dus serieus en je hebt in ieder geval het vermoeden dat je je probleem niet helemaal alleen kunt oplossen.

Je hebt er waarschijnlijk geen idee van dat je een aantal belangrijke stappen al hebt genomen. We moedigen je daarom aan om ook de laatste te zetten, neem contact met ons op om je te helpen je problemen aan te pakken.

Contact Psycholoog

Heb je nog vragen of wil je weten of we je kunnen helpen? Bel dan voor een afspraak of stuur een e-mail naar praktijk Psycholoog Amsterdam – Anouk Taytelbaum.

 

 

Onze psychologen geven ook online therapie & coaching

Meer info
X