Corona: maatregelen omtrent coronavirus bij Psychologen Amsterdam 

Coronavirus: de impact op onze klanten

Corona (Covid – 19) is continue in het nieuws. Er zijn drastische maatregelen genomen door de regering die effectief het dagelijks leven van ons allemaal beïnvloeden.

Het Coronavirus treft iedereen en dus ook onze cliënten. Veel cliënten spreken over hoe dit hun gezin, levensonderhoud of hun gezondheid kan veranderen. Belangrijke levensbeslissingen worden in de wacht gezet. En sommigen moeten meteen handelen, omdat ze het niet meer redden met personeel of ze hun baan al kwijt zijn.

Veel cliënten praten over gezondheid, die voorop staat; zorgen over hun eigen gezondheid of de gezondheid van hun dierbaren. Er is een acute bezorgdheid voor degenen met onderliggende gezondheidsproblemen en velen zijn bang voor hun bejaarde ouders, omdat ze niet kunnen werken of de mogelijkheid verliezen om voor hun gezin te zorgen.

Het coronavirus is niet alleen een fysiek virus, het heeft ook een enorme psychologische en mentale impact. In tijden van grote rampen, crisis en oorlog merken we dat angsten en een algeheel gevoel van onveiligheid meer de kop opsteken en dat de meeste van ons in een soort van overlevingsstand terecht komen.

Daarom staat onze praktijk met zorgprofessionals en gekwalificeerdere therapeuten te allen tijde klaar om eenieder te helpen.

Maatregelen nemen om onze klanten en praktijk te beschermen

Het is voor ons en voor de continuïteit van de behandelingen belangrijk om alle behandelafspraken op een veilige manier door te laten gaan. Daarom vinden vanaf maandag 16 maart 2020 in principe alle individuele gesprekken digitaal plaats. Zodra het veilig en verantwoord is volgens het RIVM, is iedereen weer van harte welkom op onze locaties voor face-to-face behandelingen.

Wachtrijen in de zorg voorkomen!

Om wachtrijen in de zorg te voorkomen is het echt heel erg belangrijk dat bestaande afspraken online of per telefoon (belafspraak) doorgang vinden zodat niet iedereen na de Coronacrisis tegelijk afspraken gaat maken en er enorme wachtlijsten ontstaan.

Online aanbod

Onze praktijk biedt online sessies aan. Dit doen we o.a. middels beeldbellen en indien gewenst ondersteund met een online hulpprogramma. Vanuit onderzoek blijkt dat online therapie een goede manier is om onze cliënten te ondersteunen en emotioneel verbonden te houden. Sterker nog; het is volgens (Cuijpers, Donker, Van Straten, Li & Andersson, 2010) die al 15 jaar bezig zijn met onderzoek net zo effectief als face-to-face gesprekken.

Tips ter ondersteuning over hoe om te gaan met Corona:

Ten behoeve van de ondersteuning van het algehele gevoel van onrust delen wij daarom graag onderstaande tips:

Bekijk het vanuit het juiste perspectief: Het virus is een bedreiging voor:

  1. Kwetsbare groepen: met name de ouderen (65 +) en mensen die al verzwakt waren (vb. door een andere medische aandoening). Hen dienen we te beschermen.
  2. Overbelasting van het gezondheidssysteem: er is een reële dreiging dat ons gezondheidssysteem overbelast gaat worden.

– Informatie uit betrouwbare bron: Voorkom het lezen van “nepnieuws”. Vanuit psychologisch onderzoek is bekend dat wanneer mensen ongerust zijn, ze een cognitieve bias zullen vertonen en eerder zullen letten op elementen die onrustwekkend zijn en deze uitvergroten. Maak dus gebruik van de officiële en objectieve informatie van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

– Betrek je kinderen: Zeker nu de scholen, sportclubs, etc dicht zijn, raken deze maatregelen ook de kinderen. Ga het gesprek met je kinderen aan met eerlijke en leeftijdsadequate informatie. En je kunt je kinderen helpen om te gaan met de stress en onrust door ze te laten focussen op dagelijkse routine. En wees zelf een goed voorbeeld.

– Blijf verbonden: Door verbonden te blijven met je omgeving kan je gedragingen enigszins normaliseren, gevoelens delen en stress ontladen. Praten met familie, vrienden en anderen is nog steeds heel goed mogelijk (telefonisch, beeldbellen, socialmedia etc.)

– Zoek professionele hulp: Merk je dat je overweldigd wordt door gevoelens van onrust, angst en dat deze je dagelijks leven (werk, persoonlijke relaties) verstoren. Zoek dan contact met één van onze zorgprofessionals.

– Denk aan persoonlijke veiligheid: Denk aan je eigen veiligheid en aan die van je omgeving. Het gevoel van zelfcontrole is belangrijk om gevoelens van onrust tegen te gaan. Je kan dat doen door de richtlijnen van de overheid op te volgen inzake persoonlijke hygiëne (vb. handenwassen), omgevingsmaatregelen (vermijden van evenementen), sociale afstand (1,5 mtr.) te respecteren, het vermijden van met te veel mensen in te kleine omgevingen, enz. Een overzicht van deze maatregelen kan je vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

We wensen dat iedereen veilig en gezond blijft. Laten we goed op elkaar letten. Mocht je na het lezen van dit stuk vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op dan helpen wij je verder.

Tags:


Onze psychologen geven ook online therapie & coaching

Meer info
X