EFT Relatietherapie bij Psycholoog Amsterdam met een ervaren relatietherapeut

Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uit komt. Relatietherapie kan dan helpen, doordat een ervaren relatiepsycholoog jullie nieuwe inzichten geeft en jullie communicatie en gevoelens weer op één lijn brengt. Wij werken vooral met de EFT–methode (Emotionally Focused Couple Therapy). Dit is een erg succesvolle manier om je door een moeilijke periode in jouw relatie te loodsen.

“Je hebt ons geholpen om beter en echt naar elkaar te luisteren. We zijn er ons nu meer dan ooit van bewust dat we dingen voor elkaar invullen en elkaar willen veranderen. Tijdens de rollenspellen in de relatietherapie hebben we ingezien dat we, ondanks het feit dat we verschillend denken en communiceren, toch bruggen kunnen bouwen. Bedankt voor de ‘strenge en liefdevolle’ begeleiding!” – Frits & Elize

Diverse psychologen gespecialiseerd in relatietherapie:

Wat zijn relatieproblemen?

Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode. Relatieproblemen hoeven geen probleem te zijn, wanneer het tijdelijk van aard is en het weer opgelost kan worden. Wanneer je echter langdurig ruzie hebt of problemen hebt met de communicatie in je relatie, dan kunnen er ook problemen ontstaan op andere gebieden in je leven.

 

Je kunt je erg somber of verdrietig voelen als je relatieproblemen hebt. Je denkt veel na over de problemen en twijfelt misschien of je de relatie moet verbreken of niet. Misschien heb je gevoelens gekregen voor een andere man of vrouw of is je partner vreemdgegaan. Je hebt bijna constant ruzie over kleine en grote onderwerpen of hebt het gevoel dat je ieder een eigen leven leidt.

Het is niet te laat! Relatietherapie kan helpen

Bij relatieproblemen zoeken veel stellen pas hulp als hun relatie bijna niet meer te redden valt. Relatietherapie is dan een laatste redmiddel. Soms kan therapie dan nog helpen, maar in andere gevallen is het al te laat. Daarom is het belangrijk om ook bij kleinere problemen hulp te zoeken, zodat je ervoor kunt zorgen dat het niet zo ver hoeft te komen.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar zijn verwijderd), omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Relatietherapie. Jullie moeten het wel willen

Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is wel waar. Net als bij elke andere therapie gaan jullie het werk doen. Dat moeten jullie wel willen. Allebei! Het kan zijn dat gaandeweg de therapie één van jullie (of jullie samen) tot de conclusie komt dat er geen weg meer is voor jullie samen. Als therapeut kunnen we jullie dan helpen om op een respectvolle manier de relatie te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben, is het belangrijk om ook het afronden van jullie relatie met zorg en aandacht te doen.

Behandeling – relatietherapie

In eerste instantie gaan we samen opnieuw naar jullie als individu en in relatie tot elkaar kijken. Waarschijnlijk hebben jullie inmiddels oogkleppen op voor elkaar en ‘zien’ jullie elkaar dus niet. Misschien heeft één van jullie wel een heel ander probleem dat tussen jullie onuitgesproken bleef – een depressie bijvoorbeeld, een burn-out of een onverwerkt trauma.

We werken vooral met de EFT – methode (Emotionally Focused Couple Therapy). Dit is een hele succesvolle manier om je door een moeilijke periode in een relatie te loodsen.

Waarom is Emotionally Focused Couple Therapy zo effectief?

Gaat het in de traditionele relatietherapie vooral over de interactie tussen de partners en beter leren te communiceren volgens respectvolle spelregels, in EFT staat de liefde centraal. Een slechte communicatie met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. EFT richt zich op de essentie van je relatie.

En die essentie blijkt bijna altijd: verbonden willen zijn met je partner, betrokken willen zijn bij elkaar. Wanneer je ruzie hebt, leer je in de traditionele relatietherapie om dit effectiever uit te praten. Bij EFT kun je erachter komen dat ruzie vaak een noodkreet is om contact te maken. Doordat we snel naar de essentie van je relatie gaan, is EFT een doeltreffende en effectieve relatietherapie.
Jullie doorlopen drie fases:

Doorbreken patronen

We zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. We gaan eerst op zoek naar de negatieve patronen die de relatieproblemen in stand houden. We werken samen aan het doorbreken van die patronen en aan de verandering van jullie gedrag.

Verkennen van jezelf en de ander

We geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn en jezelf en elkaar opnieuw ontdekken. Dit geeft een nieuwe emotionele verbinding binnen de relatie, die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

Plannen maken en tot elkaar komen

Jullie vinden nieuwe oplossingen voor oude problemen. We oefenen met de nieuwe vormen van verbinding, zodat de relatietherapie blijvend effect heeft op de kwaliteit van de relatie.

Het uiteindelijke doel van de therapie is dat jullie je eigen en elkaars behoeften en verlangens (opnieuw) kunnen zien, voelen, verwoorden en durven uitspreken naar elkaar. Dit schept de (nieuwe) verbinding die de relatie weer doet herleven.

EFT is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht en uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Resultaten van onderzoek zijn:

  • EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partner relatie;
  • de resultaten laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is;
  • EFT is effectief bij stellen uit alle lagen van de bevolking, ook bij psychische of lichamelijke klachten;
  • EFT werkt beter dan andere relatietherapieën.
Contact Psycholoog

Herken je jullie problemen en hebben jullie behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van jullie relatieproblemen? Bel dan voor een afspraak of stuur een e-mail naar praktijk Psycholoog Amsterdam.

Mail ons