Dwangstoornis behandeling

Over dwangstoornis behandeling

Heb je last van terugkerende, angstige gedachten en het gevoel dat je bepaalde handelingen móet uitvoeren om deze angst te verminderen? Een dwangstoornis kan je leven ernstig ontregelen, het kost je dagelijks veel tijd en vraagt veel energie. Je kunt je hierdoor uitgeput voelen, maar je kunt daarnaast ook gevoelens hebben van schaamte, eenzaamheid, somberheid en negatieve gedachten over je zelfbeeld.

Een dwangstoornis verdwijnt haast nooit vanzelf en het is verstandig om professionele hulp te zoeken. Erken allereerst dat het een probleem is geworden en dat je je niet hoeft te schamen. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar het is een aandoening die vaker voorkomt.

Het doel van de therapie is dat je op een andere manier met je dwanggedachten omgaat, dat je controle krijgt over je dwanghandelingen, dat je bepaalde situaties, plekken of personen niet meer uit de weg gaat, en dat je uiteindelijk weer een normaal leven kunt hebben.

Dwangstoornis therapievormen

Een psycholoog kan tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen. De meest gebruikte en effectieve therapie bij een dwangstoornis is cognitieve gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van de ongezonde denk- en gedragspatronen die je angsten in stand houden. Tijdens de therapie onderzoeken we je dwanggedachten en je leert herkennen dat de angstige gedachten niet per se ‘waar’ zijn. De therapie helpt je om deze gedachten op een realistische manier te bekijken en te relativeren en dat je dwanghandelingen niet nodig zijn om je angst te verminderen.

Cognitieve gedragstherapie kan ook Exposure-therapie omvatten, waarbij je onder begeleiding van een psycholoog geleidelijk blootgesteld wordt aan de situaties, gedachten of gevoelens die dwang veroorzaken, zonder de dwanghandelingen uit te voeren.
Iemand die bijvoorbeeld voor vertrek veelvuldig controleert of alle deuren op slot zijn, oefent met het één keer controleren en dan de deur uitgaan. En vervolgens niet weer teruglopen om opnieuw te controleren. Door de oefeningen leert je brein dan de verwachte ramp niet gebeurt en dat je met de angst kunt omgaan zonder dwanghandelingen. Dit helpt om de angst geleidelijk te verminderen en de vicieuze cirkel van obsessies en compulsies te doorbreken.

ACT therapie (Acceptance and Commitment Therapie) is een vorm van gedragstherapie. Met ACT leer je op een flexibele manier om te gaan met onaangename angstgevoelens, een gezonde afstand te nemen van angstige gedachten (Acceptance) en om doelgericht actie te ondernemen om een waardevol leven te leiden (Commitment), een leven zonder angst.
De kern van ACT is dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden ten koste gaat van een waardevol leven.

Als je dwangstoornis (mede) is veroorzaakt door een traumatische ervaring dan kan de angst ook goed behandeld worden met EMDR therapie. Tijdens de behandeling denk je terug aan de negatieve ervaring, terwijl je met je ogen de vinger van de therapeut volgt. Het ‘werkgeheugen’ wordt hiermee belast, waardoor de negatieve herinnering naar de achtergrond verdwijnt en je gevoelens van angst afnemen.

Ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen (lichaamsgerichte therapie) kunnen ter ondersteuning worden ingezet om je angst te leren verminderen.

Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je angststoornis? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar praktijk Psychologen Amsterdam.

Hoe kun je als partner, familie of vriend iemand helpen met een dwangstoornis?

Iemand helpen met een dwangstoornis is niet eenvoudig, maar steun kan een groot verschil maken.

Begrijp de aandoening
Verdiep je in wat een dwangstoornis (OCS) inhoudt, zodat je beter kunt begrijpen wat iemand met OCS doormaakt en dat het niet simpelweg ‘overdreven angsten’ of ‘rare gewoontes’ zijn.

Wees geduldig, open en oordeel niet
Wees ondersteunend, geduldig, begripvol en oordeel niet. Zeg geen dingen zoals ‘stop er gewoon mee’, dat helpt niet en kan frustratie veroorzaken.

Werk niet mee aan de dwanghandelingen
Het kan verleidelijk zijn om mee te doen aan bepaalde handelingen (zoals dingen steeds controleren, schoonmaken, opruimen, vermijden, etc.). Dit houdt de stoornis in stand.

Bespreek een dagroutine
Een dagroutine kan zekerheid bieden en helpen om spanning te verminderen. Denk aan vaste tijden voor naar bed gaan, opstaan, maaltijden, ontspanning en beweging. Probeer te bewaken dat de routine niet een nieuwe dwang wordt.

Stimuleer professionele hulp
Vraag waar je mee kunt helpen, maar besef dat je geen behandelaar bent. Als het de persoon niet lukt om de stoornis zelf onder controle te krijgen, moedig dan aan om met een professional te gaan praten.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Dwangstoornis behandeling

Ingrid Heijnekamp
Lotte van Oevelen
Lex Ehrhardt
Danielle Voesterman
Hester de Zoete
Iva Susac
Peter van Vliet
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Tessa Bastiaansen
Margreet Broekstra
Josien Schuurmans
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Angststoornis behandeling

Angsstoornisbehandeling

Een angststoornis is goed te behandelen. Door de behandeling nemen de angsten, het piekeren en het vermijdingsgedrag af.

EMDR

De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode.

Cognitieve gedragstherapie

In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button