Jongerentherapie

Over jongerentherapie (van 14 tot 23 jaar)

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Zeker als je volwassen aan het worden bent. Je leven verandert en jij zelf ook. Hormonaal gebeurt er van alles, je gaat naar een andere school, je maakt nieuwe vrienden en krijgt relaties. Kortom: je gaat je eigen leven ontdekken en doet dit bij voorkeur op afstand van je ouders. Deze periode duurt totdat je hersenen zijn volgroeid, zo rond je 23ste jaar.

Veel van je problemen kun je vast zelf oplossen door met je ouders of met vrienden te praten. Soms kom je niet verder en is het tijd om hulp in te schakelen. Jongerentherapie is dan wellicht een goede oplossing voor jou.

Welke problemen kunnen jongeren hebben?

Je kunt hulp nodig hebben bij allerlei soorten problemen, zoals:

 • je slaat dicht op het moment dat je wat belangrijks wilt of moet doen (faalangst);
 • je kunt niet in slaap vallen, slaapt niet door of wordt moe wakker (slaapproblemen, vermoeidheid);
 • je hebt geen zin meer in school (motivatieproblemen zoals spijbelen, schooluitval);
 • je hebt last van lichamelijke klachten zonder duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak (hyperventilatie, hoofdpijn, buikpijn);
 • ook al wil je het niet, je moet toch elke keer die sigaret aansteken, die joint draaien of je computerspel spelen (verslavingsproblemen);
 • je hebt nergens meer zin in, voelt je leeg (depressiviteit);
 • je zoekt de grenzen op van de wet en gaat er soms overheen (crimineel gedrag);
 • je hebt last van een echtscheiding of andere problemen binnen het gezin;
 • je wordt gepest op school, je hebt weinig zelfvertrouwen, je voelt je buitengesloten, je hebt moeite met contact maken;
 • je hebt last van verlegenheid, ADHD, opstandig of teruggetrokken gedrag,
 • je voelt je onzeker over je uiterlijk of hebt daar problemen mee;
 • je kunt niet zo goed omgaan met bijzondere eigenschappen zoals spiritualiteit, hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid;
 • je hebt een eetprobleem (te veel of te weinig eten).

Ouders en jongerentherapie

De puberteit is ook voor ouders vaak een lastige periode. Je ziet je kind volwassen worden, goede keuzes en soms complete misstappen maken. Ingrijpen zoals toen ze klein waren, lukt vaak niet meer. Je kind staat dit niet toe en dit kan tot heftige botsingen thuis leiden. Over het algemeen is dit een gezonde ontwikkeling. Jongeren moeten hun eigen weg bewandelen. Maar niet bij iedere jongere gaat het goed. Sommigen komen vast te zitten in hun ontwikkeling en weten niet hoe ze eruit moeten komen. Je ziet dat je kind zich steeds rotter voelt en zich steeds meer terugtrekt of juist tegen alles in gaat. Je merkt dat praten niet voldoende is en dat professionele begeleiding voor je kind wellicht een oplossing kan bieden.

Wat is jongerentherapie?

In jongerentherapie staat de jongere centraal. Er wordt een luisterend oor geboden voor de problemen waar jij tegenaan loopt. Ook wordt er samen met jou gekeken wat nu de belangrijkste reden is waarom je doet wat je doet. Want hoe vervelend jouw gedrag voor jezelf en/of jouw omgeving is, er zit altijd een goede reden achter.

In therapie wordt niet alleen gewerkt aan het probleem. Er is ook veel aandacht voor wie jij bent, je kwaliteiten, je (on)mogelijkheden, je dromen en verwachtingen van het leven. Inzicht hierin helpt je jouw problemen op te lossen en je leven weer in eigen hand te nemen.

Er wordt zorg op maat geleverd, wat inhoudt dat er rekening wordt gehouden met jouw leerstijl en interesses. Van belang is dat de begeleiding resultaat oplevert en dat zal sneller gebeuren, wanneer het voor jou begrijpelijk is en aansluit bij jouw interesses.

Bij de ene jongere is dit een kort proces, bij andere jongeren zijn er meer sessies nodig.

De meeste jongeren tot 16 jaar worden door de ouders aangemeld

De jongerentherapie start met een intakegesprek met één of beide ouders. In dit gesprek komen onder meer de volgende vragen aan de orde: Welke zorgen hebben jullie over je kind? Wat hebben jullie al geprobeerd om de problemen op te lossen? Hoe is de ontwikkeling van jullie kind geweest? Wat verwachten jullie van de therapie?
Vervolgens is er een intakegesprek met alleen jou, de jongere. Tijdens dit gesprek kun jij je eigen verhaal doen. Dit zal niet voor iedereen gemakkelijk zijn. Soms is hier meer dan één gesprek voor nodig. Na deze eerste gesprekken stelt de therapeut samen met jou vast wat de doelen zijn en welk vorm de jongerentherapie krijgt. Na een aantal sessies met jou, zal er een evaluatiegesprek met je ouders zijn.

Jongeren van 16 jaar en ouder kunnen ook zelf een afspraak maken

Na het intakegesprek kun je aangeven of je je ouders bij de therapie wilt betrekken. Vervolgens wordt in overleg met jou een plan opgesteld met het doel van de therapie en de therapievorm die hiervoor nodig is.

De informatie in de gesprekken is vertrouwelijk. Deze informatie kan met je ouders worden gedeeld, wanneer jij daarvoor toestemming geeft.

Ouderbegeleiding

Herken je deze uitspraken? Het is niet gemakkelijk om een puber op te voeden! Mijn kind is steeds minder thuis, het lijkt hier soms wel een hotel! Ik heb geen idee wat mijn kind buiten de deur doet! Ik maak me zorgen! Elke keer die ruzies!

Je kunt allerlei redenen hebben om voor ouderbegeleiding te kiezen. Omdat het opvoeden van een jongere niet altijd gemakkelijk is. Omdat je niet meer weet hoe je je kind kunt helpen. Omdat je als ouder steeds tegen bepaalde gevoelens en patronen aanloopt, waar je graag vanaf zou willen. Of omdat je je afvraagt: doe ik het wel goed zo?

Tijdens een aantal gesprekken wordt stilgestaan bij je vragen. Samen met jou wordt gekeken naar een bij jou en je kind passend antwoord. Het antwoord kan bestaan uit theoretische kennis over de ontwikkeling die je kind nu meemaakt, maar ook uit concrete adviezen die je kunnen helpen om als ouder te reageren.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over jongerentherapie of ouderbegeleiding? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar praktijk Psychologen Amsterdam.

klantenvertellenMeer dan 160 klanten waarderen ons met een 9.8/10
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Jongerentherapie

Lisette van Dun
Hilda Donkersloot
Egle Jan Annema
Bob Navis
Welmoed Aleide Krist
Sven van Kuik
Annebel van Es

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Gezinstherapie

Family therapy

Als één van de gezinsleden last heeft van een probleem, kan dat effect hebben op de rest van het gezin. Bij gezinstherapie worden alle gezinsleden vaak al vanaf het begin bij de therapie betrokken.

Systeemtherapie

Relatietherapie

Bij systeemtherapie worden de krachten gebundeld. Niet alleen jijzelf spant je in voor een gewenste verandering, Jouw omgeving doet hier aan mee.

Verslaving behandeling

Tijdens de behandeling leren we je weer een leven op te bouwen, dat niet langer draait om je verslaving. De kans op herstel is groter als je tijdig hulp zoekt.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in de praktijk.
Wij zijn er om jou te helpen. Ook in deze tijd!

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in de praktijk. Wij zijn er om jou te helpen. Ook in deze tijd!

Vergoedingen

Is je behandeling gratis?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Is je behandeling gratis?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Trainingen

Wij bieden diverse trainingen aan zoals mindfulness trainingen, psychologische yoga en trainingen voor jongeren

Wij bieden diverse trainingen aan zoals mindfulness trainingen, psychologische yoga en trainingen voor jongeren

Call Now Button