ACT therapie

Over Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is een relatief nieuwe effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. ACT kan je helpen een rijk en betekenisvol leven te leiden door te accepteren wat buiten je controle ligt en handelingen te verrichten die in overeenstemming zijn met je waarden.

ACT gaat er vanuit dat nare ervaringen en emoties, zoals pijn, somberheid, onzekerheid en verdriet een onvermijdelijk onderdeel zijn van ieders leven. Het is ondoeltreffend, vaak zelfs contraproductief, om tegen deze gevoelens te vechten of ze te onderdrukken. Hoe meer je ertegen vecht, des te heviger ze worden.

ACT leert je om negatieve gedachten en gevoelens te laten voor wat ze zijn. Daarmee krijg je in je hoofd ruimte om je aandacht te richten op handelen in het nu. Met therapeutische oefeningen leer je beter omgaan met de pijn die nu eenmaal hoort bij het leven. Het geeft je de kracht om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

Deze behandeling wordt steeds vaker succesvol toegepast bij bijvoorbeeld angst– en stemmingsklachten (somberheid en depressie) en negatief zelfbeeld.

Verschil CGT en ACT

Cognitieve gedragstherapie (CGT) en ACT zijn beide op gedrag gebaseerde therapieën, maar ze verschillen voornamelijk in de opvatting die ze rond gedachten hebben. Waar de traditionele CGT werkt door je te helpen negatieve of destructieve gedachten te identificeren en te veranderen, stelt ACT dat pijn en ongemak een gegeven is in het leven. ACT moedigt je aan om alle gedachten te accepteren in plaats van te proberen ze te veranderen – zowel de goede als de slechte gedachten.

Invalshoeken ACT

De zes onderwerpen die worden behandeld binnen ACT houden verband met elkaar en hebben als doel om je mentale flexibiliteit te vergroten. Je kunt dan gemakkelijker je gedrag afstemmen op wat er in het huidige moment nodig is om te leven in overeenstemming met de waarden die jij belangrijk vindt en om de persoon te zijn die jij wilt zijn.

Acceptatie

Acceptatie houdt in dat je je openstelt en ruimte maakt om de onaangename gedachten en gevoelens te ervaren. Het betekent niet dat je de pijn of het ongemak wilt, maar dat je stopt om ertegen te vechten.

Defusie

Defusie betekent dat je op een objectieve manier naar je gedachten kijkt en ze niet zo letterlijk of serieus neemt. Je probeert meer afstand te nemen van moeilijke gedachten, waardoor ze minder impact en invloed op je hebben. Je erkent hun aanwezigheid, maar je beseft dat je gedachten niet de realiteit zijn.

Zelf als context

Je bent je bewust van je gedachten, gevoelens en gedrag. Door deze opmerkzaamheid ben je in staat om vastgeroeste overtuigingen over jezelf los te laten. Je kunt afstappen van pijnlijke gedachten en gevoelens, zodat je meer vrijheid hebt om te kiezen hoe je op een bepaald moment wilt reageren.

Hier en nu

Je staat stil bij het hier en nu. Je bent gefocust op wat er nu gebeurt en minder met wat er in het verleden is gebeurd of wat er in de toekomst kan gebeuren.

Waarden

Neem de tijd om te ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Waarden helpen je om je gedrag te sturen naar wat je zinvol vindt.

Toegewijd handelen

Als duidelijk is wat voor jou belangrijk is, kun je doelen op korte, middellange en lange termijn stellen die je in de gewenste richting brengen. Door te handelen in overeenstemming met je waarden, kun je een rijk en waardevol leven hebben.

Contact Psychologen Amsterdam

Heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over ACT behandeling? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van ACT therapie

Iva Susac
Zefanja van Montfoort
Jessica Coppoolse
Peter van Vliet
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Gerlind Fuge
Floor Broekman
Amanda Klinkhamer
Kitty Kamphuis

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Cognitieve gedragstherapie

In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

EMDR

De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode.

Somberheid

Heb je last van sombere gedachten en gevoelens? Met professionele ondersteuning kun je van je somberheid afkomen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button