Relatietherapie

Over relatietherapie

Eindigen jullie gesprekken steeds vaker in ruzie? Lijkt het wel alsof jullie elkaar niet begrijpen en je ieder een eigen leven leidt? Waarom reageert je partner zo furieus, terwijl er naar jouw idee niets aan de hand is? Waar is jullie liefdevolle relatie gebleven? Herkennen jullie deze vragen en willen jullie er iets aan doen?

Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode, maar soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uit komt. Relatie- of gezinstherapie kan jullie helpen de problemen die zijn ontstaan op te lossen (ook op andere gebieden in je leven).

Relatieproblemen? Het is niet te laat!

Bij relatieproblemen zoeken veel stellen pas hulp als hun relatie bijna niet meer te redden valt. Relatietherapie is dan een laatste redmiddel. Soms kan therapie dan nog helpen, maar in andere gevallen is het al te laat. Daarom is het belangrijk om ook bij minder grote problemen hulp te zoeken, zodat je ervoor kunt zorgen dat het niet zo ver hoeft te komen.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar zijn verwijderd), omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Relatietherapie, jullie moeten het wel willen!

Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is wel waar. Net als bij elke andere therapie gaan jullie het werk doen. Dat moeten jullie wel willen. Allebei! Het kan zijn dat gaandeweg de therapie één van jullie (of jullie samen) tot de conclusie komt dat er geen weg meer is voor jullie samen. Als therapeut kunnen we jullie dan helpen om op een respectvolle manier de relatie te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben, is het belangrijk om ook het afronden van jullie relatie met zorg en aandacht te doen.

De behandeling: EFT of systeemtherapie

In eerste instantie gaan we samen opnieuw naar jullie als individu en in relatie tot elkaar kijken. Waarschijnlijk hebben jullie inmiddels oogkleppen op voor elkaar en ‘zien’ jullie elkaar dus niet. Misschien heeft één van jullie wel een heel ander probleem dat tussen jullie onuitgesproken bleef – een depressie bijvoorbeeld, een burn-out of een onverwerkt trauma.

Wij werken vooral met EFT (Emotionally Focused Couple Therapy) en systeemtherapie (gezinstherapie), of een combinatie van beide therapieën. Dit zijn erg succesvolle manieren om je door de moeilijke periode in jullie relatie te loodsen.

Waarom is Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) zo effectief?

Gaat het in de traditionele relatietherapie vooral over de interactie tussen de partners en beter leren te communiceren volgens respectvolle spelregels, in EFT staat de liefde centraal. Een slechte communicatie met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. EFT richt zich op de essentie van je relatie.

En die essentie blijkt bijna altijd: verbonden willen zijn met je partner, betrokken willen zijn bij elkaar. Wanneer je ruzie hebt, leer je in de traditionele relatietherapie om dit effectiever uit te praten. Bij EFT kun je erachter komen dat ruzie vaak een noodkreet is om contact te maken. Doordat we snel naar de essentie van je relatie gaan, is EFT een doeltreffende en effectieve relatietherapie.

Waarom is systeemtherapie zo effectief?

Bij systeemtherapie onderzoeken we hoe jullie klachten of problemen samenhangen met jullie omgeving, het ‘systeem’ waarin de problemen optreden. De omgeving kan een gezin of familie zijn, maar ook de werkomgeving, de school, de sociale of culturele omgeving waarin jullie leven. Problemen beïnvloeden op hun beurt ook weer jullie als stel of gezin.

Systeemtherapie is er op gericht patronen in de omgang met elkaar te verhelderen en waar mogelijk weer vlot te trekken. Naast wat er niet goed gaat, wordt aandacht besteed aan de positieve, krachtige kanten van de relatie of het gezin.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jullie problemen en hebben jullie behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van jullie relatieproblemen? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Relatietherapie

Anja Bezinger
Hester de Zoete
Jessica Coppoolse
Peter van Vliet
Sylvana Koene
Margreet Broekstra
Floor Broekman
Leonoor van der sloot
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Bob Navis
Anouk Taytelbaum

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Emotionally Focused Therapy

Emotionally Focused Therapy

EFT is een vorm van relatietherapie, waarbij de emoties en behoeftes van beide partners en de liefde centraal staan. We onderzoeken samen waarom het steeds misgaat tussen jullie.

Gezinstherapie

Family therapy

Als één van de gezinsleden last heeft van een probleem, kan dat effect hebben op de rest van het gezin. Bij gezinstherapie worden alle gezinsleden vaak al vanaf het begin bij de therapie betrokken.

Systeemtherapie

Relatietherapie

Bij systeemtherapie worden de krachten gebundeld. Niet alleen jijzelf spant je in voor een gewenste verandering, Jouw omgeving doet hier aan mee.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button