(Onverklaarde) lichamelijke klachten en/of ziekte

Over (onverklaarde) lichamelijke klachten en/of ziekte

Het lijkt misschien vreemd om met lichamelijke klachten zoals rugpijn, maagpijn of hartkloppingen naar een psycholoog te gaan, maar psychische en lichamelijke klachten treden vaak gezamenlijk op.

Het komt regelmatig voor dat mensen met (blijvend) letsel of lichamelijke gezondheidsproblemen hiervan ook mentaal last hebben. Omgekeerd komt het ook voor dat als je een psychische klacht hebt, dit zich kan uiten in lichamelijke klachten.

Onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Heb je last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid of rugpijn en heeft je huisarts de oorzaak niet kunnen vinden? Vaak gaan deze klachten na enige tijd vanzelf weer over, maar soms kun je er lange tijd last van houden of de klachten kunnen verergeren. In sommige gevallen is er wel een medische oorzaak gevonden, maar je klachten zijn erger of duren langer dan je zou verwachten. Je hebt dan last van een onverklaarde lichamelijke klacht, ook wel SOLK genoemd (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).

Onverklaarde lichamelijke klachten is een groep aandoeningen waarbij je last hebt van lichamelijke klachten, zonder dat daar na een medisch onderzoek een (geheel) lichamelijke oorzaak voor te vinden is.

In het verleden werd nog weleens gezegd, dat onverklaarde lichamelijke klachten ‘tussen de oren’ zouden zitten, alsof de patiënt de klachten zou hebben ingebeeld. De realiteit is veel gecompliceerder dan dat.

Tegenwoordig weten we dat psychische problemen zoals stress en angst kunnen leiden tot een breed scala aan zeer ernstige symptomen, waaronder pijn, spijsverteringsstoornissen, huidproblemen en nog veel meer. Deze problemen zijn allemaal heel reëel en verdienen het om serieus genomen te worden. Daarnaast kunnen aandoeningen die een onderliggende lichamelijke oorzaak hebben, verergeren door stress en angst. Lichaam en geest staan immers met elkaar in verbinding.

De volgende lichamelijke klachten kunnen voorkomen:

  • buik-, maag- en darmklachten;
  • chronische hoofdpijn;
  • nek-, schouder- of rugpijn;
  • spier- of gewrichtspijn;
  • chronische vermoeidheid;
  • gewichtsveranderingen;
  • duizeligheid;
  • hartkloppingen;
  • huidproblemen;
  • slapeloosheid.

Als je klachten niet voldoende lichamelijk verklaard kunnen worden, dan zijn er mogelijk psychische factoren zoals stress of een burn-out, een traumatische gebeurtenis of problemen in je relatie die een rol kunnen spelen.

Een burn-out kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, maagpijn of spierpijn. En als je last hebt van slaapproblemen, kan dit een gevolg zijn van een depressie of een angststoornis. Je weet niet altijd bij deze klachten wat nu de oorzaak of het gevolg is. Het is wel bekend dat de klachten elkaar kunnen versterken.

Behandeling onverklaarde lichamelijke klachten

Als niet duidelijk is waar je lichamelijke klachten vandaan komen, kun je erg bezorgd zijn. Als na enige tijd blijkt dat de lichamelijke klachten aanhouden of verergeren, kan het verstandig zijn om een psycholoog te raadplegen.

Tijdens de behandeling onderzoeken we welke psychische factoren je lichamelijke klachten veroorzaken, verergeren of in stand houden. Als dit duidelijk is, kunnen we de behandeling hierop afstemmen en gaan we de problemen aanpakken.

Niet in alle gevallen verdwijnen de lichamelijke klachten volledig. Tijdens de behandeling bespreken we hoe je beter met je klachten om kunt gaan, zodat je er minder last van hebt in je dagelijks leven.

Psychische klachten met een lichamelijke oorzaak

Als je door een ziekte of door letsel lichamelijk klachten hebt, kan het erg moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Je kunt hierbij denken aan een ongeval met blijvend letsel (zoals whiplash, gecompliceerde botbreuken), een chronische aandoening (zoals diabetes, reuma) of een terminale ziekte (zoals kanker, COPD).

Het proces van de diagnose, acceptatie, behandeling en de (blijvende) lichamelijke beperkingen kan veel van je vragen. Het kan moeilijk zijn om je aan de nieuwe situatie aan te passen, dat wil zeggen een leven dat anders is dan het leven dat je kende of verwachtte. Misschien voel je je gestrest over zaken als je gezinsleven of je carrière. Je kunt je eenzaam voelen als anderen om je heen niet goed kunnen begrijpen wat je doormaakt, en je kunt verwarring of somberheid voelen bij zoveel verandering.

Behandeling psychische klachten met een lichamelijke oorzaak

De begeleiding van cliënten met psychische klachten als gevolg van ziekte of lichamelijke gezondheidsproblemen, is afhankelijk van de klachten en de behoeften van de cliënt. De begeleiding zal met name gericht zijn op acceptatie, verwerking en het leren omgaan met de nieuwe situatie. In overleg kan worden besloten om ook de gezinsleden in de behandeling te betrekken.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je je klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over je klachten? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van (Onverklaarde) lichamelijke klachten en/of ziekte

Merel van Garderen
Iva Susac
Anna Kalksma
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Josien Schuurmans
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Amanda Klinkhamer
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Kitty Kamphuis

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Stress of burn-out

Burn-out-behandeling

Last van stress, burn-out of overspannen? Lees hier over de klachten, oorzaken en behandeling.

Traumaverwerking

Een trauma begint met een levensbedreigende of schokkende gebeurtenis. Iets dat je hebt meegemaakt of hebt gezien.

Relatieproblemen

Als je steeds in dezelfde conflicten terecht komt en er niet meer uitkomt, zoek dan hulp bij een ervaren relatietherapeut.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button