Paniekaanvallen

Over paniekaanvallen

Paniekaanvallen komen regelmatig voor. Veel mensen ervaren één of twee keer een paniekaanval tijdens hun leven, bewust of onbewust. Het probleem verdwijnt meestal nadat een stressvolle periode is afgelopen.

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een korte periode van extreme angst die plotseling begint en gepaard gaat met fysieke symptomen, ook als er geen echt gevaar of duidelijke oorzaak is. De paniekaanvallen duren slechts een korte tijd, maar zijn zeer intens en vermoeiend. Een paniekaanval gaat uiteindelijk altijd weer over.

De meeste mensen herstellen van paniekaanvallen zonder behandeling, maar sommigen ontwikkelen een paniekstoornis. Bij een paniekstoornis heb je terugkerende, onvoorspelbare paniekaanvallen, je bent angstig voor de volgende paniekaanval en je verandert je gedrag om een paniekaanval te voorkomen.

De frequentie van paniekaanvallen kan sterk variëren. Sommige mensen hebben wekelijkse of zelfs dagelijkse aanvallen gedurende een langere periode. Andere mensen kunnen een paar aanvallen per dag hebben en vervolgens weken of maanden geen enkele paniekaanval.

Paniekaanvallen worden vaak geassocieerd met de angststoornis agorafobie (ook wel straatvrees of pleinvrees genoemd). Agorafobie bij paniekaanvallen verwijst naar de angst voor bepaalde plaatsen waar de paniekaanval kan optreden zoals drukke pleinen, het openbaar vervoer, de lift, een lange rij voor de kassa, etc. Door de angst kun je bepaalde plaatsen en situaties gaan vermijden. De angst en de vermijding vloeien voort uit het idee dat je moeilijk kunt ontsnappen of dat er geen mensen in de buurt zijn die je kunnen helpen als panieksymptomen zich voordoen.

Symptomen van een paniekaanval

Bij een paniekaanval heb je plotseling extreme angstgevoelens, die ernstige fysieke reacties met zich meebrengen. Je wordt duizelig, je krijgt hartkloppingen, je gaat transpireren of je ademhaling is onregelmatig. Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het gevoel dat je de controle over je lichaam en geest verliest, je bent bang dat je flauw gaat vallen of je denkt dat je een hartaanval krijgt.

Naast de angstgevoelens zijn de symptomen voor iedereen verschillend. Veelvoorkomende lichamelijke en mentale kenmerken van een paniekaanval zijn:

  • pijn of ongemak op de borst;
  • duizeligheid, flauwvallen;
  • angst om te overlijden;
  • angst om de controle te verliezen;
  • opvliegers of koude rillingen;
  • misselijkheid, buikpijn of diarree;
  • gevoelloosheid of tintelingen in de vingers;
  • hartkloppingen of verhoogde hartslag;
  • kortademigheid of hyperventilatie;
  • transpireren;
  • trillen of beven.

Omdat een paniekaanval heftige lichamelijke symptomen kan veroorzaken, kun je denken dat je ernstige gezondheidsproblemen hebt. Een paniekaanval kan bijvoorbeeld aanvoelen als een hartaanval. Over het algemeen staan de angst en de heftige symptomen niet in verhouding tot het gevaar van de situatie.

Oorzaak van paniekaanvallen

Het ontstaan van een paniekstoornis is vaak niet geheel duidelijk, het is meestal een combinatie van risicofactoren. Erfelijke factoren of omgevingsfactoren verhogen mogelijk het risico bij het ontstaan ervan.

Vrouwen hebben meer kans om een paniekstoornis te ontwikkelen dan mannen. En als in jouw familie depressie of paniekstoornissen voorkomen, is het risico groter dat je kwetsbaar bent om ook een paniekstoornis te ontwikkelen.

Ook negatieve of traumatische ervaringen in de kindertijd kunnen het risico op een latere angststoornis vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verwaarlozing, overlijden van een ouder of alcoholmisbruik in het gezin.

Langdurige stress op volwassen leeftijd, zoals echtscheiding, verlies van je baan of overlijden van een familielid, kan echter ook bijdragen aan de ontwikkeling van een paniekstoornis.

Gevolgen van paniekaanvallen

Als je een paniekstoornis hebt, heeft dat meestal enorme consequenties. Je kunt vaak je werk niet goed doen of zelfs je baan verliezen, het lukt niet om je sociale contacten te onderhouden of je krijgt relatie- of gezinsproblemen.

Omdat een paniekaanval heel beangstigend is, vermijd je meestal de plaatsen en situaties waar je een angstervaring hebt gehad. De neiging om angstige gevoelens te vermijden is begrijpelijk. Maar hoe meer je vermijdt, hoe groter de angst wordt en hoe meer je dagelijks leven kan worden aangetast. Je raakt geïsoleerd en je kunt vereenzamen.

Behandeling van paniekaanvallen

Denk niet te gemakkelijk dat een paniekstoornis vanzelf wel overgaat. Zoek daarom op tijd hulp als je last hebt van een paniekstoornis. Het behandelen van klachten wordt lastiger naarmate je langer wacht en de duur van de behandeling zal toenemen.

Tijdens de behandeling onderzoeken we waarom je last hebt van paniekaanvallen en we leren je hoe je lichamelijke reacties op je angsten kunt herkennen. Het doel is dat je paniekaanvallen en vermijdingsgedrag verminderen of verdwijnen, en dat je weer kunt genieten van het leven.

Lees ook onze Paniekaanvallen behandeling pagina, als je aanvullende informatie wilt over hoe we je paniekklachten kunnen behandelen.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je paniekklachten? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Paniekaanvallen

Merel van Garderen
Hester de Zoete
Iva Susac
Zefanja van Montfoort
Anna Kalksma
Jessica Coppoolse
Peter van Vliet
Nynke Colijn
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Tessa Bastiaansen
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Josien Schuurmans
Leonoor van der sloot
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Angststoornis

Angsstoornisbehandeling

Een angststoornis? Wij bieden therapieën waardoor angsten en piekeren afnemen.

Depressie

Last van depressie en behoefte aan psychologische hulp? In de therapie helpen we je te begrijpen wat een depressie precies is.

Traumaverwerking

Een trauma begint met een levensbedreigende of schokkende gebeurtenis. Iets dat je hebt meegemaakt of hebt gezien.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button