Depressie

Over depressie

Iedereen is wel eens somber als reactie op een teleurstelling of verlies. Dat is normaal en gaat vanzelf weer over. Maar als een sombere stemming weken aanhoudt en je nergens meer zin in hebt, als je er veel last van hebt en het je dagelijks leven verstoort, dan vertoon je de kenmerken van een depressie. Hulp zoeken bij een ervaren psycholoog is een goede stap.

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen

In de therapie helpen we je te begrijpen wat een depressie precies is. Voor veel mensen is dat al heel waardevol en biedt het mogelijkheden om aan de slag te gaan. We halen de oorzaak van de depressie naar boven en kijken samen hoe je op een andere en meer constructieve manier hiermee om kunt gaan.

Symptomen van een depressie

Als je depressief bent, ben je langere tijd neerslachtig en verlies je het plezier in de gewone dagelijkse activiteiten. Daarnaast heb je meestal een combinatie van de volgende klachten:

  • veel piekeren,
  • prikkelbaarheid, snel geïrriteerd zijn,
  • lusteloosheid,
  • concentratieproblemen,
  • vergeetachtigheid,
  • vermoeidheid en weinig energie,
  • duidelijke gewichtsverandering (veel zwaarder of veel lichter),
  • slaapproblemen (slecht of juist heel veel),
  • schuldgevoelens,
  • terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfmoord.

Verschillende vormen van depressie

Er zijn verschillende specifieke vormen van depressie, een aantal vormen van depressiviteit is in deze tekst beschreven: – een winterdepressie, – een manisch-depressieve stoornis, – een postnatale depressie.

Een winterdepressie is het (terugkerend) optreden van een depressieve periode gewoonlijk vanaf november of december. In december en januari is de depressie het hevigst, het verdwijnt met het lengen der dagen weer. Een winterdepressie kan goed behandeld worden met een dagelijkse blootstelling aan fel kunstlicht (lichttherapie).

De manisch-depressieve stoornis (ook wel bipolaire stoornis genoemd) wordt gekenmerkt door afwisselende perioden van overdreven opgewektheid en neerslachtigheid. Tussen deze perioden in functioneer je normaal. Naar mate je ouder wordt, kunnen de depressieve periodes vaker en langduriger terugkeren.

Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Het ouderschap brengt veranderingen op individueel, relationeel en sociaal gebied. Lange tijd werd gedacht dat zwangerschap een beschermende rol speelde voor het ontstaan van stemmingsstoornissen, maar deze overtuiging is de laatste jaren achterhaald. Meer dan de helft van de vrouwen heeft in de eerste tien dagen na de bevalling last van stemmingsklachten, de zogenaamde ‘baby blues’. Meestal gaan deze baby blues vanzelf over. Maar soms verergeren de klachten of blijken ze niet over te gaan en is er sprake van een postnatale depressie.

Er zijn nog meer vormen van depressie, dus ook al herken je jezelf niet in deze vormen, neem dan alsnog contact met ons op, zodat wij je verder kunnen helpen.

Behandeling depressie 

De oorzaak van een depressie verschilt per persoon. Soms is een ingrijpende gebeurtenis aanleiding tot de klachten, zoals een echtscheiding, het overlijden van een dierbare of het verlies van werk. Ook kan erfelijkheid een rol spelen, als een familielid last heeft van somberheid is de kans groter dat jij ook last krijgt van somberheidsklachten. Maar het kan ook zijn, dat het voor jou heel onduidelijk is waarom je neerslachtig bent. Als je de kenmerken van een depressie herkent, is het aan te raden hulp te zoeken, ook al lijkt dat een grote stap.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je depressie? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar praktijk Psycholoog Amsterdam.

8.9
136 klanten waarderen ons gemiddeld met een 8.9/10

Afspraak maken

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in de praktijk.
Wij zijn er om jou te helpen. Ook in deze tijd!

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in de praktijk. Wij zijn er om jou te helpen. Ook in deze tijd!

Vergoedingen

Is je behandeling gratis?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Is je behandeling gratis?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Trainingen

Wij bieden diverse trainingen aan zoals mindfulness trainingen, psychologische yoga en trainingen voor jongeren

Wij bieden diverse trainingen aan zoals mindfulness trainingen, psychologische yoga en trainingen voor jongeren