Hoogsensitief? Wat betekent dat precies?

Hoogsensitief

Hoogsensitief of HSP?

Een hoogsensitief persoon is meer gevoelig voor positieve en negatieve stimuli. Ze reageren niet alleen sterker op de zintuigen, maar kunnen ook sneller en sterker reageren op signalen van afwijzing of goedkeuring. Bij sommige sensitieve mensen lijkt het alsof hun brein continu in waakstand staat. Deze groep mensen voelt potentiële dreiging goed aan en ze zijn op hun hoede om fouten te maken of daarop aangesproken te worden.

Tegelijkertijd kunnen ze ook maar moeilijk complimenten ontvangen of aangeven wat hun talenten zijn. Ze discussiëren eindeloos, ook met zichzelf. Kritiek zien ze altijd als negatief, commentaar betekent dat ze iets niet goed hebben gedaan en een ‘nee’ is een persoonlijke afwijzing.

Artikel Neurobiologie van HSP

In het artikel ‘Neurobiologie van HSP’ van Xandra van Hooff staat goed beschreven wat een hoogsensitief persoon precies voelt, mee maakt en ziet.

Ook heeft zij aan de hand van tien effectieve interventies het boek ‘Grip op je gevoel’ van Matthew McKay, Patrick Fanning en Patricia Zurita Ona een model mogen ontwikkelen welke deze tien interventies koppelt aan zeven emotionele uitdagingen. Zij gebruikt dit model binnen haar opleidings –en expertisecentrum voor hoogsensitiviteit.

Dit stuk is echt een aanrader voor iedereen die meer wil weten over HSP.

Ook op onze site is meer te lezen over HSP.

Call Now Button