Help! Ik moet op vakantie! Tips voor een ontspannen vakantie

Tips voor een ontspannen vakantie

Stress en vakantie

Met de zomervakantie voor de deur, kun je je er al druk om maken. Je bent nooit ziek behalve op vakantie. De koffers inpakken levert al stress op en dan ben je nog niet eens weg. Op vakantie zelf lukt het je niet om te ontspannen, je collega’s blijven bellen en dagelijkse problemen laten je niet los. De kinderen zitten continu op elkaar te vitten. En die zogenaamde dagtochtjes? Je gaat mee, maar met tegenzin. Met als gevolg dat je bij terugkomst het gevoel hebt dat je nodig aan vakantie toe bent.

Stressvlucht

Een gruwelscenario? Nee, helaas voor veel vakantiegangers de pure werkelijkheid. Zij lijden, in meer of mindere mate, aan vakantiestress, een vrijetijdsziekte. De problemen zijn soms zo heftig, dat alarmcentrales mensen met psychische klachten uit het buitenland moeten repatriëren. Geen ‘gipsvlucht’ maar een ‘stressvlucht’. En dat terwijl vakantie is bedoeld om te ontspannen.

Vrijetijdsziekte – wat is het?

Als je op vakantie ziek wordt en er is een link met stress, lijd je aan vrijetijdsziekte. Vaak overkomt het de mensen met een drukke baan. De hoeveelheid adrenaline in hun lichaam, functioneel tijdens het werk, blijft hoog in rust. Met als gevolg: nutteloze energie. Deze onbalans maakt kwetsbaar en ziek. Een andere oorzaak kan zijn de plotselinge afname van het stresshormoon Cortisol. Dit heeft nadelige gevolgen voor het afweersysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziekte.

Goede voorbereiding

Vrijetijdsziekte is niet in alle gevallen te voorkomen, maar je kunt er veel aan doen om het te verminderen. Hoe? Bereid je vakantie goed voor, neem daar gerust 1 tot 2 weken de tijd voor!

Werk

Draag je werkzaamheden tijdig over, neem geen nieuwe opdrachten aan, plan de laatste werkweek in en vermijd op het laatste moment ingeplande vergaderingen.

Thuis

Maak een lijstje met wat er moet gebeuren en vink af wat al is gedaan. Denk aan de paspoorten, auto naar de garage, inentingen, wasjes draaien, wie zorgt er voor de huisdieren, planten en post?

Last van slapeloze nachten?

Leg een blocnote naast je bed en schrijf op waar je ’s nachts over piekert. Dan kun je er overdag actie op ondernemen.

Op vakantie

Niemand is onmisbaar, zelfs niet op vakantie. Dus laat gerust je zakelijke mobiel en laptop thuis. Want pas als je je werk helemaal loslaat, heb je ruimte voor ontspanning.

Andere tips voor op vakantie:

  • Houd je natuurlijke ritme aan (eet- en bedtijden).
  • Vermijd overmatig drinken, drugs en ongezond eten.
  • Doe alleen die activiteiten die je echt leuk vindt, luister naar je lichaam.

Plan je terugkomst

Zorg dat je nog een paar dagen vrij bent na je vakantie, om te acclimatiseren en de was te doen. Blokkeer op je werk tijd om je e-mails te lezen en plan je eerste afspraak pas na drie dagen in.

Zelf ben ik doorgaans van de drie weken vakantie twee weken echt weg. Die overige week zorgt ervoor dat ik extra van mijn vakantie kan genieten.

Dat gevoel wens ik ook jullie toe: een ontspannen vakantie!

Call Now Button