Trauma behandeling met EMDR therapie, let op beunhazen!

Traumabehandeling met EMDR

Als je een goede EMDR therapeut nodig hebt, is het belangrijk om te onderzoeken of de EMDR therapeut de juiste kwalificaties en opleiding heeft. De titel van ‘EMDR therapeut’ is namelijk niet beschermd. Iedereen mag zich, ook zonder universitaire studie en zonder erkende EMDR opleiding, een EMDR therapeut noemen.

Let op beunhazen!

In een artikel van de Volkskrant van 8 en 9 oktober 2020 waarschuwen de beroepsverenigingen VEN (Vereniging EMDR Nederland) en de NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie) tegen alternatieve therapeuten en coaches, die zonder de juiste diploma’s EMDR therapie geven, met mogelijk ernstige gevolgen voor mensen met een trauma.

Wat is een trauma?

Een trauma is een schokkende ervaring die je hebt meegemaakt en die je niet goed hebt kunnen verwerken. Zoals bijvoorbeeld een verkeersongeluk, overval, mishandeling of het overlijden van een dierbare. Hierdoor kun je allerlei soorten klachten ontwikkelen, zoals nachtmerries, concentratieproblemen, paniekaanvallen of vermijdingsreacties.

Trauma behandeling met EMDR therapie

Een trauma is goed te behandelen met EMDR therapie, en is een effectief bewezen behandelmethode. Tijdens sessies denken cliënten met een trauma terug aan de schokkende ervaring, terwijl ze met hun ogen de vinger van de therapeut volgen. Het ‘werkgeheugen’ wordt hiermee belast, waardoor de pijnlijke herinnering naar de achtergrond verdwijnt en minder pijnlijk wordt. Cliënten ervaren snel een verbetering en de therapie wordt als relatief weinig emotioneel belastend ervaren.

Beunhaas praktijken met EMDR therapie

Omdat EMDR therapie de laatste jaren enorm populair is geworden, komen er ‘traumatherapie beunhazen’ op de markt, die beloftes doen op hun websites die dubieus zijn. Dergelijke therapeuten hebben vaak een niet-erkende EMDR opleiding gevolgd en hebben niet altijd een gedegen universitaire vooropleiding.

Het gevaar is dat behandelaars met geen of onvoldoende ervaring en opleiding cliënten confronteren met complexe trauma’s, waarop een heftige herbeleving volgt, en waar de behandelaar geen raad mee weet. Een levensgevaarlijke situatie, waardoor de psychische schade juist kan vergroten.

EMDR therapie bij Psychologen Amsterdam

Als je last hebt van een trauma en de meest geschikte therapie voor jou EMDR is, dan kunnen we je gerust stellen. De psychologen bij Psychologen Amsterdam hebben allemaal minimaal een vierjarige opleiding psychologie gevolgd. De meeste psychologen hebben daarnaast een tweejarige post-universitaire studie gevolgd tot GZ-psycholoog en zijn geregistreerd in het BIG. Bovendien hebben alle EMDR therapeuten de erkende opleiding EMDR gevolgd via de VEN en hebben vele jaren ervaring met deze vorm van traumabehandeling.

Je kunt ook op de website van de VEN lezen, dat de toelatingseisen voor de erkende opleiding tot EMDR therapeut streng zijn. Zowel op het gebied van universitaire vooropleiding als ervaring.

Lees op onze website meer over de klachten die je kunt hebben bij een trauma, hoe we je trauma kunnen behandelen en de werking van EMDR therapie. Bij Ons Team vind je welke erkende EMDR therapeuten je kunnen helpen. Als je last hebt van een trauma of je hebt vragen, bel gerust of stuur een bericht naar onze praktijk.

Bronnen

Lees hier het artikel Twee dagen les, geen toetsing en je kan complexe trauma’s behandelen (Volkskrant, 8 oktober 2020).

Lees hier het artikel Wildgroei aan ‘beunhaas-behandelaars’ bij populaire traumatherapie EMDR (Volkskrant, 9 oktober 2020).

 

 

 

 

Call Now Button