4 dingen die je moet horen wanneer je emotioneel uitgeput bent

Door Cylon George

4 dingen die je moet horen wanneer je emotioneel uitgeput bentJe bent niet gemotiveerd om zelfs ook maar de meest simpele taken uit te voeren. Je bent fysiek en emotioneel geïsoleerd. Kleine irritaties zorgen er al voor dat je uithaalt.

 

 

Je staat op het punt van een burn-out

Waarschijnlijk geef je de schuld aan je werk, andere mensen of omstandigheden. Maar als je wat dieper zult graven, zal het je verbazen als je ziet dat je eigen keuzes hebben geleid tot jouw emotionele uitputting. Dit is goed nieuws, want het betekent dat je je eigen pijn kunt verlichten zonder de toestemming of zegen van een andere persoon.

Luister naar je lichaam

In mijn eerste jaar van mijn studie, ervoer ik een periode van intense mentale en emotionele uitputting. Ik was bezig met twee veeleisende vakken en de zware werklast had me uiteindelijk ingehaald.

Ik was wanhopig op zoek naar een manier om mezelf te motiveren om mijn studie af te maken. Daarom kocht ik het Personal Power-motiverende programma van Tony Robbins nadat ik dat ’s nachts op de reclame had gezien.

Terwijl ik me verdiepte in de lessen, verwachtte ik dat Tony Robbins mij zou motiveren terug te keren naar een goede emotionele gezondheid. In plaats daarvan leerde ik dat ik de volledige verantwoordelijkheid voor mijn emotionele toestand moest nemen. Ik leerde dat ik zelf alle middelen in handen had die ik nodig had om mezelf weer in een goede emotionele en spirituele gezondheid te krijgen.

Toen ik emotioneel uitgeput was, realiseerde ik dat mijn eigen lichaam zijn behoeften met mij wilde communiceren. Ik moest gewoon luisteren.

Als je op het randje van een burn-out staat, zijn hier een paar dingen die je lichaam je misschien probeert te vertellen:

1. Je moet vertrouwen op je intuitie

Ik begon met een muziek studie. Hoewel ik altijd een passie voor muziek had, besloot ik, om praktisch te zijn, om ook een studie informatica te volgen.

Ik herinner mij nog de dag dat ik die beslissing nam. Het was mijn tweede studiedag en toen raakte ik in paniek. Ik bleef maar denken: “Ik zal nooit mijzelf kunnen onderhouden als muzikant”. Het stereotype van een worstelende artiest zat gebrand in mijn hoofd.

Terwijl ik die ochtend naar het kantoor van de studiebegeleider spoedde, zei ik tegen mijzelf dat ik een rationele keuze maakte. Ik was goed in wiskunde en wetenschappen op de middelbare school en het was alleen maar logisch om door te pakken met deze vaardigheden om mij zo te verzekeren van een goed betaalde baan.

Intuïtief wist ik dat ik het fout had. Ik wist al diep van binnen dat ik informatica niet leuk zou vinden. Ik wist dat ik op mijn muzikale gave kon vertrouwen om een inkomen te generen. Maar toch besloot ik om mijn intuïtie te negeren en te gaan voor mijn rationale keuze. Mijn emotionele uitputting was de prijs die ik moest betalen voor het kiezen van dit pad.

Hoewel ik beide studies heb afgerond, is het uiteindelijk mijn muziekdiploma die zorgt voor mijn inkomen en plezier.

Ben jij momenteel bezig met iets waarvan je eigenlijk weet dat het niet bij je past? Ben je uitgeput door het emotionele conflict dat is ontstaan door het moeten kiezen tussen het praktische en hetgeen je geweldig vindt? Heb je geen motivatie omdat je leven verstoken is van vreugde, invulling of betekenis? Je uitputting kan een uitnodiging zijn om te vertrouwen op je eigen intuïtie.

2. Het is oké om hulp te vragen

Als een internationale student die in de Verenigde Staten studeert, voelde ik me vaak eenzaam. Mijn familie- en vrienden waren ver weg. Ik heb onderschat hoe kwetsbaar ik me in een andere cultuur zou voelen. Mijn eerste reactie op deze kwetsbaarheid was mezelf in de maling nemen door te denken dat ik het alleen zou kunnen doen.

In het Personal Power-programma heb ik geleerd dat we ons verbonden moeten voelen met anderen om ons levend te voelen. Door mijn kwetsbaarheid en mijn behoefte aan verbinding te ontkennen, leed ik geestelijk, emotioneel en spiritueel. Toen ik eenmaal genoeg geleden had, besloot ik mijn kwetsbaarheid te omarmen en uit te reiken naar anderen. Dit maakte uiteindelijk het verschil.

Emotionele uitputting kan iemand een gevoel van intense kwetsbaarheid geven. Het kan moeilijk zijn om hulp te vragen uit angst om als mislukt beschouwd te worden of als iemand die niet in staat is om zijn eigen leven te leiden. Maar in je uitputting is de aanwezigheid van een diepe waarheid: het is oké om hulp te vragen, omdat het nooit de bedoeling was om het alleen te doen.

3. Wees geduldig

Samen hebben we onze capaciteit voor geduld verloren. Onze diepste behoeften worden voortdurend overschaduwd door de dingen die we onmiddellijke willen. En al die tijd hebben we moeite om het verschil aan te tonen.

Tijdens mijn studiejaren was ik academisch erg ambitieus. Er is niets mis met ambitie. Maar wanneer je onevenwichtig bent, kan ambitie plaats maken voor desillusie en emotionele burn-out.

Van mijn verlangen naar succes, werd ik ongeduldig. Ik volgde elk semester alle lessen. Ik maakte zelden tijd voor leuke dingen en rust. Ik had mijn behoefte aan balans opgegeven ten gunste van verzekerd succes.

Maar mijn emotionele uitputting was een wake-up call dat deze strategie niet werkte. Het was een teken dat ik rust moest nemen, mijn prioriteiten moest aanpassen en meer holistisch over succes moest nadenken.

Sta je momenteel op het punt van emotionele uitputting? Dan is het misschien tijd om rustig aan te gaan doen.

4. Geef je over

In mijn zoektocht om de controle over mijn toekomst te behouden en mijn geluk te garanderen, kreeg ik bijna een burn-out op de universiteit.

Mijn emotionele uitputting was een uitnodiging om de realiteit onder ogen te zien dat ik niet alles onder controle heb.

In zijn boek The Surrender Experiment, stelt Michael Singer de vraag:
“Kan ik maar beter een alternatieve realiteit bedenken en vervolgens met de realiteit vechten om het mijn weg te wijzen? Of ben ik beter af om los te laten wat ik wil en dezelfde krachten van de werkelijkheid te dienen die erin geslaagd zijn om de perfectie van het universum om me heen te creëren?”

Na jaren van vechten besloot ik te vertrouwen op krachten die groter waren dan ikzelf. Ik werkte en studeerde nog steeds hard, maar ik heb ook geleidelijk de verwachtingen en druk, die ik voor mezelf had gecreëerd, losgelaten. Ik creëerde ruimte voor ontspanning, rust en persoonlijke ontwikkeling.

Soms is het enige wat je kunt doen als je emotioneel uitgeput bent, je over te geven. Omarm het en laat het proces deel uitmaken van je genezing.

Luister je?

Volgende keer als je je emotioneel uitgeput voelt, zie het dan als een kans om naar jezelf te luisteren.

Neem even de tijd om te luisteren, na te denken en te reageren.
Je zult er geen spijt van krijgen.

Bron: tinybuddha.com

Call Now Button