Verslaving behandeling

Over verslaving behandeling

Vaak weet je niet zeker of je verslaafd bent. Wat belangrijk is, is dat je wilt stoppen met bepaald middelengebruik (alcohol, drugs, medicijnen of eten) of met bepaald gedrag (seks, gamen of gokken), omdat het niet goed is voor jezelf en je omgeving. Ook wanneer je je schuldig voelt na het gebruik of het gedrag, of wanneer je merkt dat je omgeving (familie, vrienden) er last van hebben, dan is het goed om iets aan je verslaving te doen.

Een heel klein gedeelte van de mensen die verslaafd zijn, zoekt professionele hulp. En meestal pas als zij al lange tijd verslaafd zijn en de verslaving al veel kapot heeft gemaakt. Vaak ook na een lange periode van ontkenning van de verslaving. Dat is jammer, want er zijn goede behandelmethodes voor verslaving en de kans op herstel is groter als je tijdig hulp zoekt. Aarzel dan niet langer en vraag hulp. Een verslaving overwin je zelden alleen.

Tijdens de behandeling leren we je weer regie te krijgen over je eigen leven, ingesleten verslavingsgewoonten te doorbreken en een leven op te bouwen, dat niet langer draait om je verslaving. We bespreken wat de oorzaak is van je verslaving en wat de risico’s voor een terugval zijn. We onderzoeken ook wanneer je naar je verslaving verlangt. Ben je dan bijvoorbeeld nerveus, heb je last van stress of heb je de hele dag niets te doen? Of kun je dan even je problemen vergeten?

Verslaving therapievormen

Afhankelijk van de soort verslaving en de duur en de ernst van de verslaving, kan een psycholoog tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen. Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte en effectieve therapie bij verslaving.

Cognitieve gedragstherapie is een goede behandelmethode voor verslaving. Het uitgangspunt is dat je gedachten van invloed zijn op je gevoelens en je gedrag. Je gedachten en je gedrag houden je verslaving in stand. Denk je dat je alleen maar gezellig bent als je een paar glazen wijn hebt gedronken? Denk je dat je alleen kunt ontspannen na het gebruik van cannabis?
Cognitieve therapie helpt je om je manier van denken en daarmee ook je gedrag te veranderen, waardoor je van je verslaving afkomt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke oefeningen.

Bij een verslaving ben je geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk van een bepaald middel of gedrag. Een verslaving kan hardnekkig zijn, vaak is er een terugval en soms lukt het pas om de verslaving te overwinnen nadat je meerdere keren in behandeling bent geweest. Ter aanvulling van de individuele therapie kan het nuttig zijn om belangrijke naasten (partner of gezinsleden) te betrekken in de behandeling. Gezinstherapie kan de kans op een terugval verminderen en de doelmatigheid van de behandeling verbeteren.

Runningtherapie, waarbij je regelmatig onder begeleiding van een psycholoog wandelt of hardloopt, kan ondersteuning bieden bij middelengebruik. Bewegen is goed voor je lichaam, maar heeft ook een positief effect op je mentale gesteldheid. Runningtherapie is vaak onderdeel van een multidisciplinaire behandeling.

Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je verslaving? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar praktijk Psychologen Amsterdam.

klantenvertellenMeer dan 160 klanten waarderen ons met een 9.8/10
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Verslaving behandeling

Margreet Broekstra
Thomas de Vries
Jan-Willem van Kuilenburg
Bob Navis
Sven van Kuik
Arnoud Kas

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Cognitieve gedragstherapie

In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

Runningtherapie

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van (hard-)lopen ten behoeve van de psychische gezondheid, onder begeleiding van een runningtherapeut.

Gezinstherapie

Family therapy

Als één van de gezinsleden last heeft van een probleem, kan dat effect hebben op de rest van het gezin. Bij gezinstherapie worden alle gezinsleden vaak al vanaf het begin bij de therapie betrokken.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in de praktijk.
Wij zijn er om jou te helpen. Ook in deze tijd!

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom in de praktijk. Wij zijn er om jou te helpen. Ook in deze tijd!

Vergoedingen

Is je behandeling gratis?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Is je behandeling gratis?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Trainingen

Wij bieden diverse trainingen aan zoals mindfulness trainingen, psychologische yoga en trainingen voor jongeren

Wij bieden diverse trainingen aan zoals mindfulness trainingen, psychologische yoga en trainingen voor jongeren

Call Now Button