Vakantie is goed voor je werk en gezondheid

Vakantie goed werk gezondheid‘Werk hard en je komt er wel’, hoor je wel eens. Maar wat is ‘hard werken’? Betekent het dat je je werk altijd op de eerste plaats zet en nooit vakantie neemt, zoals Elon Musk, die 120 uur per week beweert te werken? Kun je alleen succesvol zijn als je continu beschikbaar bent voor je baas? Niets is minder waar, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Vakantie is nodig voor een goede gezondheid

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen is duidelijk: af en toe een vrije dag of een vakantie inplannen, is beter voor je gezondheid. Uit haar onderzoek blijkt dat weekenden alleen niet voldoende zijn om op te laden. In landen waar werknemers soms een beperkt aantal vrije dagen hebben, zoals in de VS, lopen mensen meer risico op hart- en vaatziekten als ze lange tijd zonder onderbreking aan het werk zijn.

Zelfs al ben je geen fervente reiziger, dan nog is het een goed idee om je vakantiedagen volledig op te maken. Zo stelt De Bloom dat je ook thuis volledig tot rust kunt komen. Natuurlijk is daar de verleiding groter om huishoudelijke klusjes op te knappen of om ’s avonds toch maar zelf te koken, maar de mogelijke reisstress valt wel weg. Vaak komen mensen met stress thuis van vakantie, bijvoorbeeld na verschillende vluchten of lange files, of als ze een week elk hoekje van een stad hebben bezocht.

Vakantie zorgt dat je meer proactief wordt

Je hebt het vast zelf al gemerkt: als je net op vakantie bent geweest, ben je vaak gemotiveerder op het werk. Je voert niet alleen je taken uit, maar je denkt ook nieuwe plannen uit of bedenkt hoe sommige zaken vlotter zouden kunnen verlopen. Je brein heeft even rust gehad en kan nu weer op volle toeren draaien.

Ook niet onbelangrijk: wie af en toe vrij neemt, wordt een aangenamere collega. Je gaat niet gebukt onder stress, waardoor je openstaat voor informele gesprekken, of waardoor je zonder morren even een collega helpt met zijn of haar taak. Dat zet zich ook door in je privésituatie. Minder stress betekent dat je ook een aangenamere partner of ouder wordt. Vakantie nemen biedt dus niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Vakantie zorgt dat je succesvoller bent

Uit onderzoek van de U.S. Travel Association blijkt dat wie af en toe vakantie neemt, niet alleen 28 procent gelukkiger is met zijn of haar job, maar ook succesvoller is. Hoe dat komt, is niet meteen duidelijk. Misschien doordat het net die mensen zijn die, na wat ademruimte, op de proppen komen met nieuwe ideeën. Of doordat mensen die reizen een bredere blik hebben op allerlei zaken. In ieder geval is de boodschap duidelijk: af en toe vrij nemen is niet alleen een must voor je gezondheid en een goede verstandhouding met je collega’s, het helpt je ook een succesvolle loopbaan op te bouwen.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook onze tips over het voorkomen van vakantiestress in ons artikel van 8 juli 2016.

Call Now Button