Fobie behandeling

Over fobie behandeling

Een fobie is niet iets om je voor te schamen. Helaas gebeurt dat nog wel eens, waardoor mensen lang wachten voordat ze professionele hulp gaan zoeken. Vaak pas als de dagelijkse problemen, die ze door hun fobie ondervinden, al veel erger zijn geworden.

Een fobie is goed te behandelen. Gelukkig zijn er diverse therapievormen, die de angsten en het vermijdingsgedrag geheel kunnen oplossen of verminderen. In therapie zullen we samen je angsten te lijf gaan. Hierdoor kun je je fobie en de oorzaken ervan beter leren begrijpen. Vanuit dit inzicht werken we naar het oplossen van je angst en de vervelende gevoelens of lichamelijke klachten die hiermee gepaard gaan.

De intensiteit van de behandeling verschilt per cliënt en is afhankelijk van de aard van de angstklachten en de gevolgen die je fobie heeft op je dagelijkse leven.

Fobie therapievormen

Een psycholoog kan tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen. De meest gebruikte therapie bij een angststoornis is cognitieve gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van angstige denk- en gedragspatronen die de fobie in stand houden. Je leert hoe je deze bezorgde, angstige patronen kunt doorbreken en veranderen, zodat je minder angst ervaart. Je leert ook factoren te identificeren die bijdragen aan je angstgevoelens. Hierdoor kun je weer op een realistische manier denken over de dingen of situaties waar je bang voor was.

Cognitieve gedragstherapie kan ook exposure-therapie omvatten, waarbij je onder begeleiding van een psycholoog geleidelijk blootgesteld wordt aan het object of de situatie die je angstgevoelens veroorzaken. Dit wordt in kleine stappen opgebouwd van makkelijk naar moeilijk, jij beslist zelf of je toe bent aan de volgende stap.

We bespreken eerst waar je bang voor bent en hoe we het beste kunnen beginnen. Stel je bent bang voor spinnen. We beginnen niet direct met een levende spin, maar bijvoorbeeld eerst met een getekende spin of een foto van een spin. Jij beslist zelf of je toe bent aan een volgende stap, bijvoorbeeld een filmpje van een bewegende spin. Hierdoor bouw je vertrouwen op, waardoor je na verloop van tijd de situatie en de angstsymptomen beter kunt beheersen.

Als je fobie is veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis, dan kan de angst ook goed behandeld worden met EMDR therapie. Bijvoorbeeld als je na een auto-ongeluk, bang bent om in een auto te zitten of zelf te rijden, waardoor je niet meer op vakantie kunt gaan. Tijdens de behandeling denk je terug aan de schokkende gebeurtenis, terwijl je met je ogen de vinger van de therapeut volgt. Het ‘werkgeheugen’ wordt hiermee belast, waardoor de traumatische herinnering naar de achtergrond verdwijnt en je angstgevoelens afnemen.

Ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen ter ondersteuning worden ingezet om je angst te leren verminderen.

Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je fobie? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Fobie behandeling

Iva Susac
Peter van Vliet
Sylvana Koene
Ingrid Heijnekamp
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Nelleke Bremmer
Margreet Broekstra
Martijn Ruiter
Floor Broekman
Josien Schuurmans
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Arnoud Kas

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Angststoornis behandeling

Angsstoornisbehandeling

Een angststoornis is goed te behandelen. Door de behandeling nemen de angsten, het piekeren en het vermijdingsgedrag af.

EMDR

De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode.

Cognitieve gedragstherapie

In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button