Depressie behandeling

Over depressie behandeling

De oorzaak van een depressie verschilt per persoon. Soms is een ingrijpende gebeurtenis aanleiding tot de klachten, zoals een echtscheiding, het overlijden van een dierbare of het verlies van werk. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. Als een familielid last heeft van somberheid, is de kans groter dat jij ook last krijgt van somberheidsklachten. Maar het kan ook zijn, dat het voor jou heel onduidelijk is waarom je neerslachtig bent. Als je de symptomen van een depressie herkent, is het aan te raden hulp te zoeken, ook al lijkt dat een grote stap.

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. In de therapie helpen we je te begrijpen wat een depressie precies is. Voor veel mensen is dat al heel waardevol en biedt het mogelijkheden om aan de slag te gaan. We halen de oorzaak van de depressie naar boven en kijken samen hoe je op een andere en meer constructieve manier hiermee om kunt gaan.

Depressie therapievormen

Een psycholoog kan tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen. De meest gebruikte therapie bij een depressie is cognitieve gedragstherapie, maar ook andere therapievormen kunnen verlichting geven.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie (CGT) bij een depressie? Het uitgangspunt is dat je gedachten van invloed zijn op je gevoelens en je gedrag. Cognitieve gedragstherapie helpt je om je denkpatronen te veranderen. Als je gebeurtenissen steeds vanuit een negatief standpunt bekijkt, word en blijf je gemakkelijker somber. In cognitieve therapie onderzoek je met jouw therapeut of die wijze van denken wel helemaal klopt. Wanneer blijkt dat je geneigd bent om te negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken we samen uit welke manier van denken beter is. Je leert om meer realistische standpunten en positievere gedachten te ontwikkelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke oefeningen. Hierdoor kun je de negatieve spiraal van gedachten, gedrag en gevoelens doorbreken, waardoor je stemming zal verbeteren.

ACT therapie is een vorm van gedragstherapie en leert je om negatieve gedachten en gevoelens te laten voor wat ze zijn. Je leert ervan los te komen. Daarmee krijg je in je hoofd ruimte om je aandacht te richten op handelen in het nu. Het geeft je de kracht om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

Mindfulness betekent letterlijk ‘opmerkzaamheid’. Mindfulness leven betekent dat je gericht aandacht geeft aan je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, op het moment zelf en zonder te oordelen. Mindfulness helpt daarbij in het herkennen van automatische, soms negatieve patronen. Als je je hiervan bewust bent, kunt je deze automatische reacties leren doorbreken. Je kunt hierdoor effectiever omgaan met stress, lastige gevoelens en je kunt meer genieten, uitrusten en veerkracht ervaren.
De effectiviteit van mindfulness is veelvuldig onderzocht. Mindfulness is onder andere bewezen effectief bij het behandelen van een depressie, maar ook bij het voorkómen van een terugval na een depressie.

Ook lichaamsgerichte therapie (ademhalings- en ontspanningsoefeningen) kan ter ondersteuning worden ingezet om je depressie te behandelen.

Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je depressie? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Depressie behandeling

Iva Susac
Zefanja van Montfoort
Annelies de Koning Gans
Jessica Coppoolse
Nynke Colijn
Sylvana Koene
Ingrid Heijnekamp
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Nelleke Bremmer
Tessa Bastiaansen
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Martijn Ruiter
Floor Broekman
Josien Schuurmans
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es
Arnoud Kas

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Somberheid behandeling

Het doel van de behandeling is dat je weer energie krijgt om dingen te ondernemen en dat je het plezier in het leven weer terug krijgt.

Cognitieve gedragstherapie

In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

ACT therapie

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Deze therapie leert je om negatieve gedachten en gevoelens te laten voor wat ze zijn.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button