GZ-psycholoog

Bij Psychologen Amsterdam vinden we samen een psycholoog die bij je past!

Samen vinden we een psycholoog die bij je past!

GZ-psycholoog (Gezondheidszorgpsycholoog)

Wat is een GZ-psycholoog? Wat doet een GZ-psycholoog? Wat zijn de opleidingseisen? En wat is de situatie bij Psychologen Amsterdam?

Wat is een GZ-psycholoog?

Een GZ-psycholoog heeft na het voltooien van de universitaire opleiding psychologie nog een tweejarige postmaster opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog gevolgd. Deze tweejarige opleiding bestaat voor het grootste deel van de week (meestal vier dagen) uit een praktijkopleiding in een praktijkinstelling en één dag per week onderwijs. Tijdens de GZ-opleiding komen onderwerpen als psychologische diagnostiek, indicatiestelling en psychologische behandelmethoden aan bod.

BIG-registratie

De beroepstitel GZ-psycholoog is in Nederland een wettelijk beschermde titel. Na afronding van de GZ-opleiding is een BIG-registratie noodzakelijk om de beschermde beroepstitel van GZ-psycholoog te mogen voeren.

BIG is een afkorting van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. In de Wet BIG is door de overheid opgenomen aan welke opleidingseisen en kwaliteitsvoorwaarden een GZ-psycholoog moet voldoen. Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg en de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Binnen de wet BIG is het beroepsgeheim geregeld en een BIG-geregistreerde GZ-psycholoog valt onder het wettelijk tuchtrecht. Een BIG-registratie kan eigenlijk worden beschouwd als een soort keurmerk, je weet dat je te maken hebt met een deskundige en goed opgeleide psycholoog.

Wat doet een GZ-psycholoog?

Een GZ-psycholoog mag zelfstandig cliënten met uiteenlopende psychische klachten diagnosticeren en behandelen. Tijdens de eerste gesprekken wordt een diagnose gesteld, aan de hand waarvan een behandelplan wordt opgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van de cliënt. De GZ-psycholoog maakt tijdens de behandeling gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie, ACT therapie, EMDR, EFT of systeemtherapie.

Een GZ-psycholoog richt zich voornamelijk op de behandeling van de lichte tot matige complexe psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan angsten, paniekaanvallen, trauma, depressie of laag zelfbeeld, maar ook klachten die samenhangen met lichamelijke ziekten of problemen in de levenssfeer (zoals relatieproblemen of rouwverwerking). De behandeling is meestal niet langdurig van aard (maximaal 11 gesprekken) en valt binnen de Generalistische Basis GGZ. Klik hier als je meer wilt lezen over de verschillen tussen de Generalistische Basis GGZ en de Gespecialiseerde GGZ.

Een GZ-psycholoog kan werkzaam zijn in verschillende sectoren binnen de gezondheidszorg, zoals de Geestelijke Gezondheidszorg (in een vrijgevestigde praktijk of instelling), jeugdzorg, ziekenhuizen, scholen, revalidatie, verslavingszorg of ouderenzorg.

Wat is de situatie bij Psychologen Amsterdam?

Psychologen Amsterdam is een instelling met meer dan 25 zorgprofessionals, waarvan meer dan 20 van deze professionals BIG-geregistreerd GZ-psycholoog zijn. Van deze GZ-psychologen heeft een aantal zich verder gespecialiseerd tot psychotherapeut en/of klinisch psycholoog.

Alle GZ-psychologen beschikken over de juiste kwalificaties (GZ-opleiding en BIG-registratie), houden hun kennis up-to-date door regelmatig nascholing te volgen en hebben vele jaren praktijkervaring. Dit betekent dat je als cliënt persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde behandelingen krijgt van hoge kwaliteit.

Gezien het grote aantal GZ-psychologen dat is verbonden aan de praktijk, hanteren wij voor de behandeling van klachten, die passen binnen de Generalistische Basis GGZ, geen wachtlijsten, je kunt dus direct bij ons terecht.

Alle GZ-psychologen hebben een goed profiel van zichzelf op onze website geschreven (zie Ons team), waarin ook is aangegeven wat hun beroepstitel is, het BIG-registratie nummer, het aantal jaren behandelervaring en in welke klachten en therapieën ze zijn gespecialiseerd.

Heb je nog vragen of wil je weten of we je kunnen helpen? Bel dan voor informatie of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Onze GZ-Psychologen

Iva Susac
Anna Kalksma
Annelies de Koning Gans
Sylvana Koene
Nelleke Bremmer
Tessa Bastiaansen
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Martijn Ruiter
Floor Broekman
Sjaña Holloway
Josien Schuurmans
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Amanda Klinkhamer
Bob Navis
Kitty Kamphuis
Annebel van Es
Arnoud Kas

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Maandag t/m vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Wij kunnen je aan de juiste GZ psycholoog koppelen.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

Call Now Button