Somberheid behandeling

Over somberheid behandeling

Praktische tips bij somberheid

Als je somber bent heb je gevoelens van lusteloosheid en heb je nergens zin in. De negatieve gedachten laten je niet los. Toch zijn er wel wat dingen die je zelf kunt doen om de negatieve spiraal te doorbreken en de somberheidsklachten te helpen verdwijnen. Het lijken simpele en voor de hand liggende tips, maar als je somber bent is het vaak lastig om je er toe te zetten.

  1. Praat over je sombere gevoelens met je familie of goede vrienden. Je kunt je zorgen delen en het zorgt voor meer begrip bij je familie en vrienden. Ze kunnen je steunen en je begrijpt elkaar beter.
  2. Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Probeer op tijd op te staan, op tijd naar bed te gaan en vermijd dutjes overdag.
  3. Probeer jezelf niet te isoleren, ook al is de verleiding groot. Onderhoud je contacten met vrienden en familie. Probeer ook je normale routine en dagbesteding aan te houden, zoals werken, sporten, studeren, hobby’s, etc.
  4. Eet zo gezond mogelijk en op vaste tijden. Sla geen maaltijden over. Probeer te voorkomen dat je door je somberheid te veel of te weinig of ongezond gaat eten.
  5. Neem tijd voor ontspanning en zoek iets wat bij jou past. Denk aan mediteren, yoga, ademhalingsoefeningen, de natuur opzoeken, naar muziek luisteren, een boek lezen, etc.
  6. Bewegen is bij haast alle mentale klachten belangrijk, dus ook bij somberheid. Denk aan wandelen, fietsen of tuinieren. Door lichamelijk actief te zijn krijgt je lichaam een positieve impuls. Vooral hardlopen is bewezen effectief tegen somberheid en depressieve klachten.
  7. Als je somber bent, overheersen negatieve gedachten en je blijft maar piekeren. Je negatieve gedachten blijven maar ronddraaien in je hoofd en het leidt meestal niet tot een oplossing. Wees je hiervan bewust en probeer de negatieve gedachten te stoppen of om te buigen naar meer positieve gedachten.
  8. Je hebt meestal een sombere stemming om een nare gebeurtenis te verwerken. Gun jezelf hiervoor voldoende tijd. Ook al lijkt het alsof je nooit meer vrolijk kunt zijn, realiseer je dat je sombere gevoelens ook weer voorbij gaan, het is tijdelijk.
  9. Als zorgen of problemen de oorzaak zijn van je sombere gevoelens, dan is het verstandig om te onderzoeken hoe je de problemen kunt aanpakken. Afhankelijk van de aard van de problemen misschien met hulp van vrienden, familie, collega’s of professionele ondersteuning.
  10. Neem je klachten serieus. Als er geen verbetering optreedt of je klachten worden erger, zoek dan professionele hulp.

Behandeling somberheid

Als je last hebt van milde of matige somberheid, kun je wellicht met bovenstaande tips je somberheid overwinnen. Als dit niet lukt, dan is het verstandig om psychologische hulp te vragen. Met professionele ondersteuning kun je van je somberheid afkomen, maar je kunt hiermee ook voorkomen dat je klachten erger worden en dat de somberheid langzaam overgaat in een depressie.

Somberheid is niet iets om je voor te schamen. Helaas gebeurt dat nog wel eens, waardoor mensen te lang wachten met hulp zoeken. Mensen denken dat ze moeten voldoen aan het perfecte plaatje: presteren, gelukkig zijn en alles goed voor elkaar hebben. Vaak wordt geprobeerd om de klachten zo lang mogelijk te verbergen, waardoor de klachten alleen maar verergeren.

Het is daarom belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Net als bij lichamelijke klachten kan het behandelen lastiger worden naarmate je langer wacht en de duur van de behandeling zal dan toenemen.

Tijdens de behandeling onderzoeken we wat de oorzaak is van je somberheid, wat je klachten of symptomen zijn en wat hiervan de invloed is op je dagelijks leven. Het doel van de behandeling is dat je weer energie krijgt om dingen te ondernemen en dat je het plezier in het leven weer terug krijgt.

Therapie kan ook helpen als je somberheid wordt veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis die je zelf moeilijk kunt verwerken, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of verlies van je werk.

Als duidelijk is welke factoren van invloed zijn op jouw klachten, kunnen we de behandeling hierop afstemmen.

Somberheid therapievormen

Aangezien somberheid en depressie in elkaars verlengde liggen, worden voor somberheid over het algemeen dezelfde therapievormen toegepast als voor een depressie. Kijk op de Depressie behandeling pagina welke vormen van therapie mogelijk zijn. De therapie wordt uiteraard toegespitst op jouw behoeften en klachten.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je somberheid? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psycholoog Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Somberheid behandeling

Anja Bezinger
Merel van Garderen
Hester de Zoete
Iva Susac
Zefanja van Montfoort
Jessica Coppoolse
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Nelleke Bremmer
Tessa Bastiaansen
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Martijn Ruiter
Floor Broekman
Sjaña Holloway
Josien Schuurmans
Leonoor van der sloot
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Amanda Klinkhamer
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es
Arnoud Kas

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Depressie behandeling

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. We onderzoeken de oorzaak van je depressie en kijken samen hoe je er beter mee om kunt gaan.

Mindfulness

Mindful leven betekent dat je gericht aandacht geeft aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen.

Burn-out behandeling

Burn-out-behandeling

Heb je last van burn-out klachten? Lees hier hoe wij je tijdens de behandeling kunnen helpen met je klachten.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button