Gegeneraliseerde angststoornis

Over gegeneraliseerde angststoornis

Zorgen, twijfels en angsten zijn heel gewoon in het dagelijks leven. Het is normaal dat je je zorgen maakt als je een belangrijke keuze moet maken, of dat je gespannen bent voor een sollicitatiegesprek of een examen.

Af en toe piekeren is op zich geen schadelijk proces. Het kan je helpen een probleem op te lossen, het kan voorkomen dat je fouten maakt of dat je in een vervelende of risicovolle situatie terecht komt.

Kenmerken van een gegeneraliseerde angststoornis

Piekeren wordt belastend als het piekeren aanhoudend, overmatig en onbeheersbaar is. Je blijft vast zitten in een bepaald negatief denkpatroon, waarbij het je niet lukt om een oplossing te vinden voor alle mogelijke doemscenario’s waar je bang voor bent.

Een gegeneraliseerde angststoornis kenmerkt zich door overmatige zorgen, voortdurend en maandenlang piekeren zonder dat er een goede aanleiding voor is. Je kunt je zorgen maken over je werk, geld, vrienden, familie, ongelukken of je gezondheid. Maar ook over kleine gebeurtenissen kun je maar blijven piekeren, zoals een opmerking van een collega of een gebeurtenis tijdens een feestje. Het piekeren beperkt zich niet tot één onderwerp, maar je bent angstig en bezorgd over veel verschillende zaken.

Het zijn alledaagse gebeurtenissen en problemen, waar andere mensen zich ook zorgen over kunnen maken. Maar als je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis blijven de zorgen, negatieve gedachten en angsten maar malen in je hoofd, het lukt je niet om het piekeren te beheersen en te laten stoppen. Het maakt je angstig, ongerust en het belemmert je dagelijks leven. Hoe langer het piekeren duurt, hoe sterker de angsten kunnen worden.

Als gevolg van de angsten kun je bepaalde plaatsen, activiteiten en situaties gaan vermijden. De neiging om angstige gevoelens te vermijden is begrijpelijk. Maar vermijdingsgedrag zorgt er ook voor dat je angst blijft bestaan en zelfs erger kan worden, waardoor het de kwaliteit van je dagelijks leven meer en meer gaat aantasten. Piekeren kan er voor zorgen, dat je niet meer kunt genieten van het huidige moment en dat het je weerhoudt om leuke dingen te ondernemen.

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel een piekerstoornis genoemd, omdat het dagelijks, onbeheersbaar en langdurig piekeren het belangrijkste kenmerk is van een gegeneraliseerde angststoornis.

Symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis

Dagelijks piekeren, negatief denken en altijd het ergste verwachten, kan een negatieve invloed hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Je hebt last van onwerkelijke angsten, die niet op de realiteit gebaseerd zijn. En je bent je er meestal van bewust dat er geen reden is om je zo overmatig zorgen te maken.

Naast een overmatige en onbeheersbare bezorgdheid over veel verschillende dingen, kun je last hebben van de volgende mentale of lichamelijke klachten:

  • gespannenheid;
  • rusteloosheid;
  • concentratieproblemen;
  • vermoeidheid;
  • prikkelbaarheid;
  • spierspanning;
  • slapeloosheid;
  • hoofdpijn;
  • maagproblemen.

Omdat de zorgen en het voortdurende piekeren je angstig kunnen maken, kun je ook last hebben van angst gerelateerde klachten zoals hartkloppingen, zweten, koude rillingen, beven of tintelingen in de handen.

Mogelijke oorzaak van een gegeneraliseerde angststoornis

Het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis is vaak niet geheel duidelijk, het is meestal een combinatie van erfelijke, psychische en sociale factoren.

Als in jouw familie angstklachten voorkomen, is het risico groter dat je kwetsbaar bent om een gegeneraliseerde angststoornis te ontwikkelen.

Ook negatieve of traumatische ervaringen, met name in de kindertijd, kunnen het risico op een latere piekerstoornis vergroten. Hierbij kun je denken aan het overlijden van een ouder, verwaarlozing, pesten, of veel kritiek krijgen.

Als je ouders overbezorgd en beschermend waren, is de kans groter dat je zelf ook sneller geneigd bent om te piekeren.

Behandeling gegeneraliseerde angststoornis

Het gebeurt regelmatig, dat mensen met een piekerstoornis erg lang wachten voor ze professionele hulp gaan zoeken. Vaak pas als het hun dagelijks leven belemmert of als ze last krijgen van lichamelijke klachten.

Een gegeneraliseerde angststoornis gaat meestal niet vanzelf over en is goed te behandelen. Lees ook onze algemene Angststoornis behandeling pagina, als je meer informatie wilt over de manieren hoe we je kunnen helpen met je angststoornis. De behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis is in principe gelijk aan de behandeling van andere angststoornissen. De therapie wordt uiteraard toegespitst op jouw behoeften en angstklachten.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je je klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Gegeneraliseerde angststoornis

Merel van Garderen
Hester de Zoete
Iva Susac
Zefanja van Montfoort
Anna Kalksma
Jessica Coppoolse
Peter van Vliet
Nynke Colijn
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Tessa Bastiaansen
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Josien Schuurmans
Leonoor van der sloot
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Faalangst

Faalangst

Iedereen kent wel een zekere mate van spanning of faalangst bij een lastige opdracht.

Somberheid

Heb je last van sombere gedachten en gevoelens? Met professionele ondersteuning kun je van je somberheid afkomen.

Slaapproblemen

Heb je slaapproblemen, waardoor je vermoeid bent en weinig energie hebt? Zoek tijdig hulp, zodat we je kunnen helpen om beter te slapen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button