Verlies en rouw behandeling

Over verlies en rouw behandeling

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies. Je kunt gevoelens hebben van verdriet, boosheid, shock, ongeloof, wanhoop, somberheid, dit is voor iedereen verschillend. Een dierbare verliezen door een scheiding of overlijden is meestal emotioneel en ingrijpend. Je kunt ook rouwen om het verlies van je baan, verlies van een goede gezondheid of verlies van een kinderwens. In alle gevallen moet je met het verlies leren omgaan. Dat is nooit gemakkelijk. Toch kun je er in de meeste gevallen, samen met familie en vrienden, na verloop van tijd vorm aan geven.

Maar soms lukt het niet het gewone leven weer op te pakken, je kunt hierdoor ook problemen krijgen in je relatie met anderen (relatieproblemen) of in je werksituatie. Als het verlies je leven gaat beheersen, wordt het te zwaar. Als je het verlies niet goed kunt verwerken, kun je daarnaast klachten ontwikkelen zoals burn-out klachten, depressieve klachten of angstklachten. Je komt er alleen niet meer uit en hebt begeleiding nodig.

De begeleiding is erop gericht je verlies een plek te geven in je dagelijks leven. Datzelfde doen we voor de directe en indirecte gevolgen van dat verlies. We zoeken heel concreet naar oplossingen, die je verder helpen met jouw leven.

Ook kunnen er vermijdingsreacties optreden, omdat je de gevoelens bijvoorbeeld niet kunt verdragen. Deze vermijdingsreacties worden tijdens de behandeling ook aangepakt, zoals het vermijden over het verlies te praten, het vermijden van bepaalde situaties of het vermijden van gevoelens.

Verlies en rouw therapievormen

Afhankelijk van de aard van de problemen, kan een psycholoog tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen.

Verlies is van invloed op je opvattingen over jezelf, je omgeving en over je toekomst. Verlies heeft ook invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag. Bij cognitieve gedragstherapie leer je anders met het verlies en de rouwverwerking om te gaan. Als er sprake is van vermijdingsgedrag, bespreken we in overleg met jou hoe je geleidelijk aan bloot kan worden gesteld aan de pijn van het verlies.

Een groot verlies binnen een gezin, kan ervoor zorgen dat meerdere personen binnen het gezin problemen hebben met de rouwverwerking. Dit gebeurt vaak bij een plotseling en traumatisch overlijden, bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk. Ook kunnen bepaalde patronen binnen het gezin ervoor zorgen, dat het niet lukt om een nieuw evenwicht binnen het gezin te vinden. In zulke situaties kan gezinstherapie uitkomst bieden.

De rouwgevoelens (verdriet, boosheid, somberheid, etc.) zijn vaak ook voelbaar in het lichaam. Lichaamsgerichte therapie en mindfulness (ademhalings- en ontspanningsoefeningen) kunnen ook ter ondersteuning worden ingezet.

Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je rouwverwerking? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Verlies en rouw behandeling

Iva Susac
Anna Kalksma
Jessica Coppoolse
Peter van Vliet
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Tessa Bastiaansen
Margreet Broekstra
Martijn Ruiter
Floor Broekman
Sjaña Holloway
Josien Schuurmans
Leonoor van der sloot
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Amanda Klinkhamer
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es
Arnoud Kas

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Relatieproblemen

Als je steeds in dezelfde conflicten terecht komt en er niet meer uitkomt, zoek dan hulp bij een ervaren relatietherapeut.

Cognitieve gedragstherapie

In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

Gezinstherapie

Family therapy

Als één van de gezinsleden last heeft van een probleem, kan dat effect hebben op de rest van het gezin. Bij gezinstherapie worden alle gezinsleden vaak al vanaf het begin bij de therapie betrokken.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button